industry40

De toekomst van de maakindustrie

De wereld verandert in rap tempo. En ook de maakindustrie verandert mee. Als consument zijn we gewend geraakt aan snelle productie en innovatieve toepassingen. Maakbedrijven moeten hier feilloos op inspelen; stilstand is immers achteruitgang. Maar hoe ziet de toekomst van de maakindustrie eruit? Exposant HvK Automatisering (stand 34) deelt in deze blog de uitdagingen en pijlers voor verandering. 

Industrie 4.0

Een grote pijler binnen de maakindustrie is digitalisering. We zitten midden in de Industrie 4.0 (ofwel: smart factory), waarbij processen volledig geautomatiseerd worden en alle facetten van het productieproces met elkaar communiceren door slimme oplossingen.

Dit zorgt ervoor dat er nieuwe manieren van produceren ontstaan. Flexibiliteit is hierbij onmisbaar. Maakbedrijven moeten op zoek naar nieuwe manieren om mee te gaan in alle ontwikkelingen, de concurrentie voor te blijven én hun processen flexibel te houden.

Uitdagingen

De Industrie 4.0 zal maakbedrijven in de toekomst alleen maar meer verandering brengen. Het gaat gepaard met veel voordelen, maar brengt ook diverse uitdagingen met zich mee.

Uitdaging 1. Snelle levertijden

De huidige consument verlangt snelle levertijden. De time to market wordt steeds korter en producten hebben een kortere levenscyclus, waardoor maakbedrijven moeten inspelen op kortere levertijden en sneller verloop. Processen moeten zodanig goed in elkaar zitten, dat het maakproces vlot verloopt.

Uitdaging 2. Tekort aan technisch talent

Het aantal openstaande vacatures binnen de techniek is hoog. In deze huidige tijd is technisch personeel schaars, terwijl dit ontzettend belangrijk is voor de vele ontwikkelingen binnen de maakindustrie. Onvoldoende kennis zorgt ervoor dat processen minder efficiënt ingestoken kunnen worden en er veel tijd en geld verloren gaat.

Uitdaging 3. Veeleisende klanten

De globalisering en digitalisering heeft klanten veeleisend gemaakt. In de huidige markt is steeds meer vraag naar op maat gemaakte producten voor de prijs van standaardproducten. Klanten willen kunnen zien hoe iets eruit komt te zien als ze een (duur) product gaan aanschaffen. En anders shoppen ze gewoon weer verder.

Pijler voor verandering

Een van de manieren om de veeleisende klant, snelle levertijden en te weinig geschoold personeel het hoofd te bieden, is door de maakprocessen efficiënter in te richten en processen beter te stroomlijnen. Een 3D product configurator kan hierbij helpen. 

3D product configurator

Een 3D product configurator is een tool waarmee producten op maat geconfigureerd kunnen worden. De tool werkt op het web en is geschikt voor vrijwel alle producten, van tuinhuizen en poorten tot hekwerk en schoorstenen. In de tool kunnen verschillende parameters ingevoerd worden en het resultaat wordt direct weergegeven in een realistisch 3D-model van het product. Gaat de klant akkoord? Dan kan de leverancier meteen het technische ontwerp gebruiken voor het maken van het product. Dit levert veel voordelen:

  • Er wordt veel tijd aan tekenwerk bespaard.
  • Een 3D-ontwerp in een offerte vergroot de kans op sales.
  • De werkvoorbereiding wordt geautomatiseerd.
  • Klanten hebben beter zicht op een product.

Technische kennis

Een projectengineer brengt een groot deel van zijn tijd door achter een 3D-tekenprogramma. Helaas zijn niet alle engineers in staat om alles uit een programma te halen wat erin zit. Als de software efficiënter gebruikt kan worden en 3D-modellen vervolgens sneller opgezet kunnen worden, gaat de productiviteit binnen een bedrijf enorm omhoog. Dit zorgt voor tijdswinst én verbetert de omzet. HvK Automatisering kan hierbij helpen door kennis van technisch tekenen, programmeren en wiskunde in te zetten.

Over de gastblogger: HvK Automatisering

Deze gastblog is geschreven door HvK Automatisering. Zij maken maatwerk software die ervoor zorgt dat werkvoorbereiding efficiënter wordt. Meer informatie naar aanleiding van deze blog? Bezoek HvK Automatisering dan tijdens het Business Software Event 2018 op stand 34!

Registreer gratis uw bezoek