Angela Merkel was heel actief met het bevorderen van Industry 4.0. We lezen soms voortvarende berichten over deze ontwikkelingen. Zo kwam ik deze zinssnede tegen: “De opkomst van Smart Factories is een geweldige business opportunity voor leveranciers die daar oplossingen voor ontwikkelen, de zogenaamde ‘Smart Factory Solution Providers’”. Ja, dat is weer een hele mond vol met mooie termen. Maar hoe hard gaat dat eigenlijk? Vele MKB’ers zijn nog lang niet zo ver met het integreren. En dan hebben we ook nog eens veel problemen met het internet. Als u zo’n Smart Factory over het internet koppelt, heeft u dan nog controle over wat er gebeurt? Moet het wel zo snel gaan? Waar moet u koppelen en waar ontkoppelen?
Automatiseren, de oplossing voor alles?
Veel bedrijven zijn nog lang niet toe aan complexe structuren die niet meer beheerd kunnen worden door de eigen mensen. Voorzichtigheid is geboden, maar het denken aan en werken naar meer integratie is zeker zinnig. We zien gelukkig op het gebied van veiligheid bij ICT veel positieve ontwikkelingen. Succesvolle toepassingen zien we vooral bij bedrijven die naast het automatiseren en integreren, ook denken aan het reorganiseren en herstructureren van hun processen. Eerst processen simpel maken en dan pas de volgende stap zetten. Nog regelmatig bezoek ik bedrijven die te veel denken dat automatiseren werkt als haarlemmerolie. Als u er zo over denkt, dan kom je van een koude kermis thuis.
Integreren kan in kleine stappen, zoals deze ingegraveerde dotcode bij HP Valves in Hengelo.
Spreadsheets vs. Business Software
Bij het Business Software Event hebben we het thema bewust aangepast: “Uw bedrijfsproces stap voor stap efficiënter ingericht”. Daar is namelijk nog zo veel werk te verzetten. De afgelopen vijf jaar mag ik met veel genoegen bij het Mikrocentrum de cursus ‘Productieplanning, Voorraadbeheer en Levertijdbeheersing’ geven. Bij de start van deze opleiding nemen we altijd even door met welke software er gewerkt wordt voor de bedrijfsbesturing en welke integratie er is. Opvallend veel bedrijven werken nog veel met Excel en Access. Dat lijkt allemaal heel handig en er kan ook erg veel mee, maar hier zijn ook grote gevaren aan verbonden.
Kennis vasthouden
Afgelopen week kwam een oud-student bij me op bezoek die werkelijk een virtuoos is in het gebruik van deze software producten. Hij toonde me prachtige spreadsheets die mooi aan elkaar gekoppeld waren en met Powerpivot maakte hij indrukwekkende rapportages. Hij heeft er heel veel mee bereikt bij de bijna 250 medewerkers grote onderneming. Even goed nadenkend stelde ik hem een cruciale vraag: “Wat gebeurt er nu als jij vertrekt?”. Daar werd hij even stil van. Een goed antwoord kon hij er niet op geven. Bij mij bekroop de angst, wat blijft hier van over bij zijn vertrek? Wat zou u doen in zo’n geval? Kom er eens over praten bij het Business Software Event. Wie weet zijn er voor u ook oplossingen die u stap voor stap in de goede richting van een slimme en geïntegreerde fabriek brengen op weg naar Smart Factories en Industry 4.0, maar dan wel in een veilig tempo.
Ir. ing. Hessel Visser
Docent, consultant en auteur van diverse boeken op logistiek gebied.
info@hesselvisser.nl
www.hesselvisser.nl