data vierde productie factor

Waarom data de vierde productiefactor is

Natuur, arbeid en kapitaal zijn de drie traditionele productiefactoren. Inmiddels mogen we best stellen dat data de vierde productiefactor geworden is. In dit blog verkent Jan Bakker van exposant Ctac (stand 17) de impact van data op de productiebedrijven. 

Kent u de productiefactoren nog? Ik neem u even mee terug naar de middelbare school. Productiefactoren zijn de factoren die bepalend zijn voor de productie. Land en natuurlijke hulpbronnen bijvoorbeeld. Als u iets wilt produceren, heeft u immers de juiste grondstoffen nodig. Arbeid is ook zo’n factor. Uw vermogen om te produceren hangt af van het feit of u op het juiste moment over de juiste mensen kunt beschikken. En, tot slot, kapitaal. De kost gaat nou eenmaal voor de baat uit. 

Inmiddels is data net zo belangrijk geworden voor de productie als grondstoffen, mensen en geld. In een groeiend aantal scenario’s kan het beschikken over de juiste gegevens op het juiste moment het verschil maken tussen aan kop gaan en over de kop gaan. Dat leg ik graag uit.

Nooit meer brandjes blussen
Beschikt u over de juiste data, dan kunt u stoppen met het blussen van brandjes. U ziet precies waar mogelijk brand uit kan breken en kunt op tijd de juiste maatregelen treffen. Gebeurt er een natuurramp, stort er een vliegtuig neer of veranderen de Amerikaanse importheffingen? Dan ziet u direct wat de mogelijke logistieke en financiële gevolgen zijn.

Nieuwe verdienmodellen
Data maakt nieuwe verdienmodellen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een scenario waarbij een product uitgerust wordt met een IoT-verbinding waardoor de maker ervan nieuwe servicemodellen uit kan rollen. U kunt het ook omdraaien en data beschikbaar stellen aan klanten waardoor ze hun werk beter doen. Kijk naar tractorbouwer John Deere die klanten helpt met eindeloze hoeveelheden data om slimmer en preciezer te boeren.

Continu verbeteren
Voor wie over de juiste data beschikt, wordt het ook veel makkelijker om van verbetering een continu proces te maken en op dagelijkse basis te werken aan meer snelheid, minder waste, hogere kwaliteit, hogere beschikbaarheid en consistente kwaliteit. Continu verbeteren vraagt om een al even constante dataflow.

U heeft al heel veel data in huis

De stap naar een slimmere, meer gerichte inzet van data voor productiebedrijven is helemaal niet zo uitdagend. Want als er ergens voortdurend gegevens geproduceerd worden, is het wel binnen productiebedrijven. De maakindustrie is een data-luilekkerland. Van R&D-informatie, Supply Chain data en productiegegevens tot verkoop- en klantgegevens. Om die informatie in uw voordeel te laten werken en écht datagedreven te worden, moet u op twee belangrijke zaken letten.

Aandachtspunt 1: data slim samenbrengen 

Als consultant heb ik het voorrecht dat ik bij veel bedrijven binnen mag kijken. Wat ik vaak zie, is dat al deze gegevens wel aanwezig zijn, maar niet op de juiste manier ontsloten worden. Ze zitten als het ware opgesloten in afzonderlijke systemen die als een bord spaghetti met elkaar verbonden zijn. Om data voor u te laten werken, moet u in staat zijn om al die gegevens uit ál die afzonderlijke systemen te ontsluiten, op te halen en samen te brengen. Pas dán kunt u daar slimme dingen mee doen. Optimaliseren. Voorspellen. Nieuwe modellen ontwikkelen… noem het maar op.
 
Moderne ERP-oplossingen maken een eind aan die onoverzichtelijke spaghetti-situatie. In plaats van een wirwar aan losse oplossingen, gebruikt u één enkel, gebruiksvriendelijk ERP-systeem voor de bulk van uw processen. Zo’n systeem is standaard uitgerust met allerlei bewezen succesvolle processen uit een veelheid aan branches. U selecteert simpelweg de best practices (logistiek, magazijn, productie, personeel, inkoop, verkoop) die u nodig heeft. Wég zijn de losse systemen, wég is de spaghetti. En omdat alle data in dat systeem zit, kunt u er heel makkelijk bij. En dan wordt het interessant! Want dan komen die scenario’s waar ik eerder naar verwees binnen handbereik.

Aandachtspunt 2: data optimaal ontsluiten

De interface-kant verdient ook aandacht. Want u heeft natuurlijk niets aan een slim datagedreven systeem wanneer mensen er niet mee willen werken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de software waarmee u uw data analyseert helemaal klaar moet zijn voor de nieuwe generatie; een generatie die niet leert, maar zoekt. Het systeem moet mobile first zijn. En het moet zo dicht mogelijk bij de praktijk en de wensen van de moderne gebruiker staan. Zelfs in een productieomgeving kunt u mensen niet meer lastigvallen met schermen die vijftien jaar oud lijken.

Cloud-ERP voor productiebedrijven

Een slimme, standaard ERP-oplossing in de cloud en boordevol best-practices, vormt een perfecte basis voor maakbedrijven die slimmer willen werken en zich op nieuwe, datagedreven manieren willen onderscheiden van de concurrentie. Met een beter product. Met een efficiënter proces. Met een slimmer verdienmodel. Vul het zelf maar in. Meer weten hoe u dit realiseert? Bezoek dan Ctac op stand 17 tijdens het Business software Event!

Registreer gratis uw bezoek

Bron artikel: Ctac